Scroll to top
Back
KENTSEL TASARIM KIYI MASTER PLAN MEYDAN

Kadıköy Meydanı Kentsel Tasarım

  • ŞEHİR:

    İstanbul

  • ALAN:

    300.000 m2

  • YIL:

    2020

  • MÜŞTERİ:

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi

  • ÖDÜLLÜ PROJE:

    1. Ödül (Eşdeğer)

  • İŞ BİRLİĞİ:

    Çocuk Mekan

Scroll

01. Yaklaşım

Halkın Sesi
Kadıköy Konuşuyor

Kadıköy meydanı tasarımının parametrelerini kullanıcı istekleri ve görüşleri belirlemiştir. Burada yaşayan yerleşik nüfusun çok daha fazlasının günlük ziyaretçi olarak geldiği Kadıköy’ü kullanıcılar gözüyle değerlendirmek alanın çok yönlü kullanım şemaları ile tasarlanmasına altlık olmuştur.

Tasarımın öncelikli yaklaşımlarından biri, ulaşımın farklı ölçeklerde de ele alınarak yeniden kurgulanması olmuştur. Mevcut yol düzeni sürekli her probleme yeni bir ek yol koyarak yapıldığı için yol çok karışık ve düzensiz aynı zamanda büyük bir lekedir. Bu doğrultuda Kadıköy Meydanı’nın İETT otobüs durakları meydanı olmaktan kurtarılması, toplu taşım hattı oluşturularak kullanıcıların konforlu bir durak sistemi ile ulaşımının sağlanması, stok parklanma yapan İETT araçlarının Meydan’dan uzakta parklanması (1/3 Söğütlüçeşme, 1/3 Harem İETT Alanı , 1/3 İSKİ Otoparkı) , mevcut tramvay hattına ek olarak Kadıköy- Söğütlüçeşme arasında çalışacak yeni tramvay hattı ile kullanıcıların meydandan aktarma istasyonuna (Metrobüs, Marmaray) toplu taşım ile ulaşması sağlanmıştır. Böylece kıyı, alanı işgal eden otobüslerden arındırılmış, kazanılan alanın bir bölümü, aktif ticaretin yer aldığı ve yaya sirkülasyonunun yoğun olduğu alana kaydırılmıştır. Böylece bu alanda plaza olarak işlevlendirilecek geniş ve nitelikli bir ticaret aksı oluşturulmuş, bu alan önerilen toplu taşım hattına hizmet edecek, üst örtü durak ve bekleme alanı ile desteklenmiştir.

02. Fikirsel Süreç

Kadıköy kentin ve kentlinin sahnesidir.

Sokaklarında heykellerin, şiirlerin, duvarlarında mural resimlerin, caddelerinde sanatın yerinin olduğu, yürürken gözün ve kulakların beslendiği yerdir Kadıköy. Bugün bunların dışında da Kadıköy, mutfak sanatlarının; hamburger, kahve, tatlı aklınıza gelen her şeyin içine yorum ve değer katıldığı, emeğin işlendiği bir yer olarak dönüşmeye devam etmektedir. Kadıköy sahne fikri, üretimin her şekline ev sahipliği yaparak Kadıköy’ün değer üretimine katkı sağlayacak bütüncül bir yaklaşımın ürünüdür. Gastronomi şenlikleri, kitap tanıtımları, sahne sanatları akla gelen ve gelmeyen her şeyin zemin ve temsil bulduğu kamusal alanlar bütünüdür.

Manavın tezgahından başlar sanat yolculuğu, muhteşem bir tablo gibidir tezgâh. Beş duyunun beslendiği, tasarımın her alana yansıdığı yerdir. Sokaklarında gezerken keyif, içtiğiniz kahveyi yudumlardan lezzet, müziğe eşlik ederken haz aldığınız ruhunuzun beslendiği yerdir. Bakmadığınız açıdan bakmayı öğrenirsiniz. Kahvenin sunumu, hamburgerin tasarımı vardır tabakta.

Kalıba girmeden düzenin var olduğu, detayların işlendiği, çeşitliliği ile bir ahengin var olduğu yerdir.

Renklerin, farklılığın bir arada olabildiği güçlü bir kamusal üreteçtir Kadıköy.

03. Tasarım Yaklaşımları

Meydan, Kordon, Park ve Alle

Haldun Taner Sahnesinin Meydan’daki güçlü kimliği ile birlikte mevcutta iskele olarak çalışan yapının atölyeler-kitap&kafe ve sanat odaları olarak dönüşmesi ve bu birlikteliğin Kadıköy meydanını, kültür sanat meydanı olarak bir aktivite üretecine dönüştürmesi planlanmıştır. Kadıköy Meydanı’nda, bu Sanat Meydanı’nı destekleyici amfi tasarlanmış; amfi basamaklarında Kadıköy’ün önemli isimlerine yer verilmiştir. Toplumsal hafızayı yaşatmak ve aktarmak için bu alan bir farkındalık düzlemi olarak çalışırken, etkinliklere sahne, dinlenmek isteyenlere durak olacaktır.

Kıyı boyunca önerilen cep sahneler ile alanın sanat odaklı dönüşümü amaçlanmıştır.

Haydarpaşa’nın kıyıdaki eşsiz siluetini ön plana çıkarmak, kullanıcıların mendirek-Haydarpaşa ve boğaz silüetini bir arada izleyeceği bir izlek alan dönüşümü için, dolgu yapılan alan kaldırılmış, Haydarpaşa özgün kıyı çizgisine dönüştürülmüştür. Bu alan doğal kent parkı olarak tasarlanmıştır.

Kıyı sürekliliğinde bir yaya akışı ve bu akışa paralel bisiklet yolu önerilmiş, alan yaya deneyimi temelli tasarlanmıştır.

04. Erişilebilirlik

Yaya Hareketliliği

Kadıköy Meydanı, alanı oluşturan farklı alt yapı sistemlerinden oluşan zengin bir kompleksi oluşturması yanında; çok fonksiyonluluğu sayesinde kentliye ve çevredeki faunaya; nefes yaratan bir alan olmayı başarmaktadır. Ancak kendini İstanbul’un hızlı gelişen ulaşım alt yapı sistemleri ve dinamizmi ile; zaman içerisinde uç uca eklemlenemeyen yaya aksları ve ekosistem koridorlarında oluşan kopukluklar içerisinde bulmuştur. Kadıköy Meydanına gelen metro hattının meydan üstü ve yaya dolaşımı düşünülmeden planlanmış olması bu günkü dağınık metro çıkışları ve birbiri ile entegre olamamış farklı ulaşım sistemleri sebebidir. 2007 yılında deniz ulaşımı ve otobüs seferleri ile odağın Haldun Taner Sahnesi merkezinde olduğu dönem, metro sonrasında kaymıştır. Bu durum gözetilerek yaya hareketliliği ve minimum mesafelerde farklı ulaşım modları arasında aktarma düşünüler, mevcut iskeleler yeni oluşturulan Kadıköy-Rıhtım Bölgesi’nde toplulaştırılmıştır. Böylece şehir hatları, turyol, deniz taksi ulaşımlarının bir arada olduğu, deniz ulaşımı ile gelen insanların kolayca tramvay, metro, bisiklet ve yaya olarak ulaşım modlarını değiştirmeleri sağlanmıştır.

05. Yeşil Alan Sürekliliği

Yeşil Amfi

Mevcutta otopark olarak kullanılan alan, yeşil bir amfi ile Yarımada ve boğazın eşsiz siluetinin izleneceği bir izlek, festival ve etkinlik alanı olarak dönüştürülmüştür. Böylece gri beton bir zemin olarak kıyıyı işgal eden ve ısı adası oluşturan bu alan Üsküdar Salacaktan başlayan ve Moda üzerinden Kalamış’a devam eden kıyı yeşil sürekliliğine dahil edilmiştir.

Sanat Cemresi Balonu, alanda bir kent imgesi olarak çalışacak; yön için kılavuz, çocuklar için oyun, sanat için sahne, etkinlik için imge olacaktır. Gelenekselleşmesi önerilen balon etkinlikleri ile her sene bir tema üzerinden balon yüzeyinde yer alacak görselin yenilenmesi ve bu sürecin (balon indirme ve kaldırma) kamusal bir şölen ile gerçekleştirilmesi önerilmiştir. Yıl boyunca havada kalacak Sanat Cemresi, Kadıköy’ün yeni simgesi olacaktır.

*Sanat Cemresi, sabit bir balon olarak tasarlanmıştır. Kullanıcılar ile havalanması önerilmemiştir.

Önerilen amfinin altı, Rıhtım’dan kaldırılan otobüslerin stok bekleme alanı olarak kurgulanmıştır. Böylece meydanda uzun süre bekleme yaparak alanı işgal eden otobüsler yeşil çatı altındaki bu park alanına taşınmıştır.